Kan børn få piskesmæld?

Børn og piskesmældHvis dit barn har været involveret i et trafikuheld eller en ulykke i forbindelse med idræt, er det forståeligt, at man som forælder bekymrer sig om mulige skader og konsekvenser heraf. Først og fremmest skal du sikre dig, at dit barn kommer under lægebehandling så hurtigt som muligt efter uheldet, hvis der er synlige tegn på skader.

Den usynlige skade

Selvom du forståeligt nok ånder lettet op, hvis dit barn tilsyneladende ikke har synlige tegn på skader efter et uheld, så er der alligevel grund til at holde et vågent øje med barnet i de efterfølgende timer og dage. Læg særligt mærke til, om dit barn oplever smerter eller ubehag i tiden efter uheldet. Ofte overses børns skader, fordi de ikke selv er gode til at give udtryk for smerter og ubehag, og fordi lettelsen over fraværet af synlige skader ofte overdøver bekymringen for eventuelle skjulte skader.

Hvad er piskesmæld?

En piskesmældsskade opstår, når kroppen påvirkes af en kraft, der får personens hoved og nakke til pludselig at kastes frem og tilbage eller fra side til side. Denne uventede og kraftfulde påvirkning kan skade led og bløddele hos såvel voksne som børn. Piskesmæld ses i forbindelse med trafikuheld, men også ved fald, vold, sportsuheld og andre typer ulykker. Med andre ord er piskesmæld det ’smæk’, som det føles, at man får i nakken. Erfaringsmæssigt pådrager kvinder og børn sig i højere grad piskesmældsskader end mænd, hvilket tilsyneladende skyldes, at deres fysik ikke er lige så stærk som voksne mænds. Der er dog ikke forsket tilstrækkeligt i emnet til at give en entydig forklaring på dette.

Spædbørn med piskesmæld

Det er ikke altid tydeligt med det samme for hverken forælder eller barn, at barnet har pådraget sig en piskesmældsskade. Der kan gå timer eller endda dage, inden symptomerne begynder at melde sig. Typiske symptomer er smerter og stivhed i nakken, hovedpine, svimmelhed og kvalme. Spædbørn og helt små børn er sjældent i stand til at udtrykke sig præcist om deres symptomer, så derfor er det vigtigt at holde øje med ændringer i deres adfærd. Det kan være, at de kommer i dårligt humør, sover mere eller mindre end sædvanligt eller noget andet, der ligger udenfor deres normale opførsel.

Få lægehjælp med det samme

Hvis dit barn giver udtryk for, at det oplever smerte, eller hvis det ser sådan ud for dig, så tøv ikke med at søge lægehjælp. Kontakt enten jeres egen praktiserende læge eller lægevagten, hvis det er om aftenen eller i weekenden.
Børn kommer sig hurtigere
Heldigvis er børn generelt hurtigere end voksne til at komme sig efter skader, fordi deres led og væv endnu er så fleksible. Det gælder også piskesmældsskader, hvor børn hurtigere bliver deres skade kvit, hvis de får den rette lægehjælp og –behandling i rette tid.

Behandling af børn

Behandling af piskesmældsskader hos børn er ikke væsentlig anderledes end behandling af piskesmældsskader hos voksne. Akupunktur kan give god smertelindring, hvis barnet ikke er bange for nåle, mens behandlinger hos en fysioterapeut kan være med til at stimulere nakkemuskler og led. En fysioterapeut kan desuden sammensætte et træningsprogram, som barnet med hjælp fra en voksen kan gennemføre derhjemme. Det er vigtigt, at barnet i så vidt omfang som muligt genoptager sit tidligere aktivitetsniveau så hurtigt som muligt. Er der mistanke om, at dit barn måske har pådraget sig en instabilitet i nakken, kan det være nødvendigt at opsøge en kiropraktor, som også kan yde en vis form for smertelindring. Desuden har vores kost stor betydning for vores velvære, så husk at sørge for, at dit barn får den næring, som det har brug for, selvom appetitten måske ikke er så stor.